top of page
Search

Mediagebruik bij kinderen

We leven in een tijd waarin media niet meer weg te denken is. Kinderen groeien op met beeldschermen als onderdeel van hun dagelijks leven. En hoewel het gebruik van media veel voordelen kan bieden en kinderen het heel leuk vinden, is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Maar hoe ? Lees hierover meer in de volgende tips.


Tips & Advies


1.      Afspraken maken

Om te voorkomen dat kinderen vaak om een schermpje vragen, is het raadzaam om van te voren een vast moment af te spreken, zodat dit voor het kind ook duidelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het moment tijdens het koken. Kinderen vinden duidelijkheid fijn. Spreek van te voren af hoelang zij schermtijd mogen hebben . Zeker voor jonge kinderen is het handig om deze tijd visueel te maken, zodat ze voorbereid zijn op de tijd. Dit kan bijvoorbeeld met een timer, een wekkertje, of het laten zien op de klok. Het kan ook helpen om een paar minuten voordat het tijd is, even aan te geven dat de schermtijd bijna klaar is. Dan hoeft het voor een kind niet als een verrassing te komen en zijn ze voorbereid op dat ze bijna moeten stoppen.


Advies schermtijd en schermgebruik

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het af om uw baby (0-2 jaar) een beeldscherm te laten gebruiken. Voor de ontwikkeling van uw peuter (2-4 jaar) is het vooral belangrijk dat het kind beweegt, ontdekt en speelt. Schermtijd voegt nog weinig toe aan de ontwikkeling, probeer het daarom nog zoveel mogelijk te beperken. In deze leeftijdsfase is het advies maximaal 60 minuten per dag en verdeeld over de dag. Bij uw kleuter (4-6 jaar) kunt u denken aan een uur tot anderhalf uur per dag en ook weer verdeeld in korte momenten. Schermtijd kan leerzaam zijn voor uw kind, bijvoorbeeld door bepaalde educatieve apps of (taal- en reken)spelletjes. Voor uw kind (6-12 jaar) kunt u denken aan een richtlijn van 1-2 uur en verdeeld over de dag. Belangrijk is hierbij wel dat er en balans is tussen offline en online activiteiten. Voor uw puber is het advies voor schermtijd maximaal 2 uur, los van de schermtijd die gebruikt wordt voor huiswerk.

Het is in alle leeftijdsfases vooral van belang dat er gekeken wordt naar het schermgebruik. Advies over schermtijd kan een houvast zijn, maar vooral de inhoud is belangrijk en dat de inhoud aansluit bij de leeftijd van uw kind. Op deze pagina van Jeugd Instituut Nederland staat een duidelijk overzicht met geschikte apps, sites en programma’s per leeftijdsfase.


2.      Begeleiden en praten over inhoud

Zorg dat u als ouder weet wat uw kind kijkt en doet online. U kunt bijvoorbeeld het kind de keuze bieden tussen een aantal door u gekozen apps/sites/filmpjes. Leg uit waarom ze bepaalde programma’s wel en niet mogen kijken. Praat over datgene wat het kind gezien/gedaan heeft, zodat het kind er iets van kan leren. Door media goed te gebruiken, kunnen we kinderen voorbereiden op de digitale wereld. Het draait om balans, bewustwording en gezonde gewoontes.


3.      Stoppen met mediagebruik voor het slapengaan

Het gebruik van digitale media kan invloed hebben op de nachtrust van uw kind. Uw kind kan moeite hebben met in slaap komen en/of (in een diepe slaap) doorslapen. Probeer schermgebruik voor het slapengaan daarom zoveel mogelijk te beperken. Denk eerder aan een ontspannende offline activiteit, zoals een boek (voor)lezen, een rustig liedje zingen, nog even kletsen over de dag of een ademhalingsoefening. Deze activiteitjes zorgen ervoor dat een kind (beter) tot rust kan komen.


4.      Zelf het goede voorbeeld geven

Kinderen leren door imitatie en krijgen, door wat ze zien, mee wat ‘normaal’ is. Wees bewust van hoe vaak u zelf bezig bent achter een beeldscherm en plan bewust ook offline activiteiten in om samen te doen.


5.      Alternatieven bieden

Er zijn genoeg andere, leuke activiteiten te doen dan achter een beeldscherm zitten! Sommige kinderen hebben het misschien even nodig hierop geattendeerd te worden. De balans door te bewegen, naar buiten te gaan, te ontdekken, met elkaar te praten, creatief met de handen bezig te zijn, etc. is juist zó belangrijk! Denk aan: buiten spelen, knutselen, een boek (samen) lezen, naar de speeltuin, een spelletje samen spelen, schrijven, tekenen, enzovoort.


En wist u dat vervelen voor een kind helemaal niet slecht is? Laat hem of haar maar eens een beetje vervelen, er ontstaan dan vaak hele mooie en creatieve ideeën!

Mediawijsheid

Meer weten over het samen gebruik van media? In het kader van de Media Ukkie dagen heeft Mediawijsheid een poster gemaakt met tips over het thema: Samen met media. Deze vindt u hier.

Bron: htpps://mediawijsheid.nl,, nji.nl, wij.nl

 
 
bottom of page